Waaruit bestaat een yurt?

De traditionele yurt (ger in het Mongools) uit Mongolië bestaat uit een aantal onderdelen die relatief snel in en uit elkaar gestoken kunnen worden. Onze yurten zijn meer aangepast aan het Belgisch klimaat en verschillen daardoor lichtjes van de originele yurten.

Onderdelen inbegrepen in de Basiskit:

 1. Dakvensterdoek met isolatie en koorden (Mongools: Urgh)
 2. Dakring (Mongoolse benaming: Tonoo)
 3. Steunbalken (2 stukken)
 4. Dakbalken (ong. 90 stukken in 5-wandige yurt)
 5. Buitendoek (canvasdoek)
 6. Koorden: Genoeg koord voor 3 stormtouwen en aanspanning wanden
 7. Wolisolatie dak en wanden
 8. Binnendoek (tussen wol en dakbalken/wanden)
 9. Wanden
 10. 3 aanspanbanden voor rondom buitenkant yurt
 11. Deur (dubbele deur met 5 vensters in totaal in de deuren)

Opmerkingen over de gebruikte materialen:

– Het hout is enkel van gecertificeerd hout en komt enkel van bossen in beheer, geen wildkap dus
– De verf: op onze geverfde gers komt niet uit China en bevat geen lood.
– Wol: we gebruiken enkel 100% wol. Het is ook mogelijk deze te vervangen door ecologische materialen zoals hemp of wol uit Europa indien gewenst (meerkost).
– We kunnen de binnendoek ook van gecertificeerd biologisch katoen maken (zie opties prijslijst). Je kan bij ons ook terecht indien je bio stoffen wenst voor het interieur van je yurt. (lakens, tussengordijnen, kussens etc. ook deze producten kunnen we voor je maken)

1. Dakvensterdoek met koorden
Deze semi-waterdichte doek kan over het venster getrokken worden met twee touwen. Hij heeft als functie het venster te beschermen bvb bij koude nachten.

2. Dakring (Mongools: Tonoo)
Dit is een ring gemaakt van verschillende lagen hout en functioneert als verbindingsstuk waar de dakbalken samenkomen. Het dient echter ook als venster (in Mongolië meestal het enige venster) en is ook de plaats waar de kachelschoorsteenpijp naar buiten gaat. Het is opmerkelijk hoeveel licht hier eigenlijk doorstraalt en de meeste mensen zijn erdoor verwonderd. Bij grijs weer en bij regen als de bovenste buitendoek dichtgemaakt wordt, dan kan een bijkomend venster echter welkom zijn. We hebben dan ook vanaf 2013 een venster in de deur voorzien en sinds 2015 binnendeuren met vier vensters. De tonoo zelf wordt open (zoals in Mongolië) geleverd. Dwz dat er wel een doek voorzien is die erover getrokken wordt (zie punt 1 hierboven “Dakvensterdoek”), maar hij is dus niet gesloten met glas/polycarbonaat. De reden is dat de meeste mensen hier een eigen oplossing voor kiezen en zo de prijs naar beneden kan gehouden worden en de klant zelf kan kiezen hoe (z)hij het graag doet met het budget dat (z)hij heeft. We kunnen eventueel soepele of harde doorzichtige UV-bestendige bedekking voorzien tegen een meerprijs, zie prijslijst.

3. Steunbalken (2 stukken, 4 voor zeer grote yurten)
De steunbalken (hout) worden onder aan de Tonoo bevestigd en dienen als middensteun om het dak te ondersteunen. In Mongolië hebben deze ook een meer spirituele betekenis en duiden het centrum van de ger (thuis) waar ook de kachel staat en de mensen rond zitten.

4. Dakbalken (ong. 90 stukken in 5-wandige yurt)
De dakbalken worden aan de bovenzijde in gaten van de Tonoo geplaatst en onderaan aan de wanden vastgemaakt, een aantal wordt ook in het bovenste van het deurkader geplaatst.

5. Buitendoek met koorden
De buitendoek is een witte stevige katoenen geïmpregneerde canvasdoek en is beperkt waterdicht/ademend en bestaat met of zonder motieven in verschillende kleuren. Hij heeft als functie om de yurt tegen regen te beschermen. In Mongolië wordt deze doek als enige doek gebruikt om tegen de regen te beschermen maar in onze landen is dit niet voldoende voor mensen die hun yurt meer dan enkel in de zomer buiten laten staan:  als extra bescherming waar het lang en veel kan regenen is het aangewezen om een optionele waterdichte/ademende membraan erbij te kopen. (zie hieronder bij Opties).

6. Wolisolatie
De isolatie is vilt die van 100% schapenwol is gemaakt en dient om de yurt te isoleren tegen koude en warmte. Specificaties: dikte ong. 15 mm, 2 kg/m²
We leveren zowel met enkele vilt als dubbele vilt. Voor permanente woonst of gebruik gedurende het hele jaar door raden we dubbele isolatie. Voor een relatieve kleine meerprijs zal je jaren meer comfort hebben (een yurt warmt snel op maar koelt ook snel opnieuw af) en sparen op verwarming.

 

Opties:

1. Waterdicht/ademend membraan
Het is noodzakelijk om een waterdichte onderdoek te gebruiken! Onze buitendoeken zijn niet helemaal waterdicht. Het wordt als optie aangeboden omdat sommige mensen dit liever zelf kopen, er zijn veel soorten op de markt. Het optionele waterdichte/dampdoorlatend membraan dat wij bieden is zeer sterk, waterdicht, dampdoorlatend en ‘UV bestendig’. Dit membraan is gemaakt van PE en PP (synthetisch, maar niet-toxisch, integendeel tot PVC, het is zeer dun en licht, maar onscheurbaar, dit kan bij ons getest worden, en het is recycleerbaar) van 200 gram/m². Belangrijk is ook dat dit membraan dampdoorlatend is! PVC doeken, camionbaches etc zijn NIET dampdoorlatend met mogelijk veel problemen van watercondensatie, schimmelvorming en houtrot tot gevolg. Het wordt op rollen geleverd en kan door de klant zelf op maat gesneden en geplakt worden of dit kan ook door ons gedaan worden (zie prijslijst voor meerkost).

2. Bodem

In Mongolië wordt de yurt in de zomer soms op de grond geplaatst om alzo te kunnen genieten van de afkoeling door de grond. Met temperaturen tot 40 graden in de zomer is dat wel aangewezen! In België is dit echter niet nodig gezien we een milder klimaat hebben. Yurten worden in ons klimaat dan ook bijna altijd op een bodem geplaatst. Deze bodem kan op verschillende manieren uitgevoerd worden en wordt door het meeste van de klanten zelf gemaakt.

We kunnen hem echter ook voor u maken:

Mogelijkheden:

a. Traditionele Mongoolse bodem: bestaat uit 10 stukken en is uitneembaar en vervoerbaar in een grote camionette of aanhangwagen.
b. Geïsoleerde bodem uit kleinere stukken dan de traditionele bodem. Is makkelijker transporteerbaar, is geïsoleerd, maar ook duurder
c. Bodem uit één stuk: bestaat meestal uit een aantal houten platen die op dwarsbalken liggen. Is de goedkoopste oplossing maar moet ter plaatse gemaakt worden.
d. Geïsoleerde bodem uit één stuk. Bestaat uit twee lagen houten platen met daartussen isolatiemateriaal (bvb houtvezel)
e: Als afwerking kan het bovenste gedeelte ook met parketplanken gemaakt worden.

3. Verwarming

Ideaal is om een kleine kachel te nemen. De yurt warmt snel op en grotere kachels geven vaak problemen van snelle oververwarming. We bieden nu kachels aan die speciaal ontworpen zijn voor kleine ruimtes zoals yurten. Zie onze kachels hier